Actualunch: ‘democracy against democray’ – Sail on?

Warandeleden Mie De Wit en Henriette van Eijl verwelkomen u elke maand voor een brandend actuele lunch. Tijdens een lekkere maaltijd kunt u in alle vrijheid en openheid discussiëren met mede-warandeleden.

 

Het thema voor de eerste Actualunch van het nieuwe jaar is democratie.

 

Het lijkt er op dat de beweging naar meer openheid en inspraak van de late jaren ‘80 Rusland slecht is bekomen. Inmiddels leidt autocraat Poetin  met strakke hand.

Xi Xingping op zijn beurt is op zijn hoede voor krachten die het uiteenvallen van China zouden kunnen veroorzaken en versterkt zijn grip om China naar de top van de wereldeconomie te leiden.

Deze grootmachten wijzen afkeurend naar onze democratie, die in hun ogen leidt tot traagheid in de beslissingen en zelfs immobilisme, en die een emotionele leider aan het hoofd van een wereldmacht verkiest.

 

Bij ons wordt de efficiëntie van onze democratie in vraag gesteld door activistische groepen.

Stelt de particratie  verkiezingsstrategie tegen andere partijen boven de gemeenschappelijke doelen in het algemeen belang over partijgrenzen heen?

Behartigen de verkozen vertegenwoordigers voldoende de bevolking, of  wordt dit verhinderd door de voorafgaandelijke aanduiding (nominatie) van de verkiesbare vertegenwoordigers?

Komen  regering en parlement teveel in elkaars vaarwater of net niet?

Wordt een land efficienter en effectiever  bestuurd als er een dominante partij(leider) is, of als er een coalitie is?

 

Welke factoren maken een democratisch systeem performant?

 

Hier kunt u alvast wat inspiratie opdoen:

Ik schrijf me in


Gastvrouwen: Mie De Wit en Henriette van Eijl
Prijs€ 65


Deze activiteit is enkel toegankelijk voor leden. U kunt uw inschrijving kosteloos annuleren tot en met donderdag 11 januari 2018, 12 uur.

Actualunch500x500

Andere activiteiten