Actualunch

  • Datum:
    19 oktober 2023 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    €70.00
Inschrijvingen afgesloten

Waarom verlaten politici zo snel de nationale politiek? Maakt de politiek ziek?

Steeds vaker verlaten (beloftevolle) politici hun politieke posities, geven hun politieke carrières op of nemen abrupt afstand van hun partij. Dit fenomeen blijkt zich niet enkel in België voor te doen. Ook in onze buurlanden, we denken aan Nederland of Duitsland, verlaten belangrijke spelers het politieke toneel. Ook buiten Europa was het aftreden van de Nieuw Zeelandse Premier, Jacinda Ahern, wiens bestuur tijdens COVID-19 en na de terroristische aanslagen haar populariteit de lucht in katapulteerde, meer dan een verrassing. Een klein jaar voor de verkiezingen beweerde zij “geen kracht meer te hebben om de verantwoordelijkheden op zich te nemen”. Zij was in 2017 verkozen en pas  37 jaar oud.
 
Wat is de indruk op de kiezer en heeft dit gevolgen voor onze democratieën ? Is een leven lang in de politiek niet leefbaar? Of zijn de politieke hangijzers zó immens dat ze onoplosbaar lijken en men het toneel dan maar (verbitterd) verlaat? Of eist het politieke leven een persoonlijke tol die men niet meer zo snel bereid is te betalen ?

"Ik wil graag nog andere dingen doen"
(Lorin Parys van ondervoorzitter N-VA naar CEO van de Pro League). Of ook:
“Ik wil meer tijd met familie en vrienden doorbrengen.”
(Egbert Lachaert, ex-voorzitter Open VLD)

Zal politiek voor de volgende generatie een job als iedere andere worden? Politiek als professioneel intermezzo maar geen leven lang meer in de politiek schijnwerpers?
 
Ach, die oude "partijsoldaat" blijkt stilaan uit te sterven, toch? We gaan naar een nieuw tijdperk waar nieuwbakken, frisse politici met dito ideeën permanent de democratische instellingen gaan verluchten.
U bent niet akkoord? U kijkt nu al met heimwee terug naar die doorwinterde dossiervreter, die eeuwige debater in wie de kiezer vertrouwen heeft?
 
Laat uw standpunt horen op de volgende Actualunch op donderdag 19 oktober om 12u.
Op één middag - met de nodige spijs en drank erbij - herschapen wij de wereld!

Schrijf u hier in!