Actualunch

  • Datum:
    23 februari 2024 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    €70.00
Inschrijvingen afgesloten

Moeten we ons meer gaan bewapenen voor een oorlog in Europa?

 

Het is intussen een impressionante lijst van Europese defensieverantwoordelijken en – specialisten, die in de afgelopen maanden waarschuwden voor een oorlog in Europa. In België wonden noch voormalig Belgische vice-chef van de defensiestaf Marc Thys, noch Professor Alexander Mattelaer van het Egmontinstituut er doekjes rond. Maar ook de chefs van de defensiestaf van onze omringende landen klonken alarmerend. U herinnert zich zeker de Nederlandse Admiraal Bauer – momenteel voorzitter van het militair comité van de NAVO, die onomwonden stelde dat ‘leven in vrede niet meer vanzelfsprekend is’. 
 

Moet Europa dan ook niet ingaan op de dringende vraag van Oekraïne? Een adviseur van de Oekraïense president, Mykhailo Podoliak, vraagt de bondgenoten van zijn land om meer wapens te leveren zodat Oekraïne zich zou kunnen blijven verdedigen tegen Rusland. Het arsenaal waar zij vandaag kunnen over beschikken is net voldoende om niet te verliezen, maar om te winnen is er meer slagkracht nodig. 

 

En intussen lanceert Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) een oproep aan de bevolking om zich te melden als reservist. De wet voor de hervorming van de reserve voor het leger werd vorige week goedgekeurd, waardoor oud-militairen en voormalige reservisten meer mogelijkheden krijgen om zich weer aan te melden. Dedonder wil 1.050 reservisten aantrekken. Ze richt haar oproep niet alleen tot oud-militairen, maar ook tot gewone burgers. Ook in Nederland woedt de discussie.  CDA- leider Wopke Hoekstra wil de dienstplicht terug invoeren en zoekt … 200.000 strijdkrachten.

 

Waar moeten we ons dan op voorbereiden? Uit welke concrete hoek komt de dreiging? Wie heeft zich intussen een radio en zaklamp op batterijen aangeschaft en … wie meldt zich aan?

 

Schrijf u hier in voor deze uitermate boeiende Actualunch op 23 februari om 12u. Dit debat mag u niet missen!