Dameslunch met Elly Mansoury (VUB)

  • Datum:
    23 mei 2023 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Ja
  • Prijs
    €95.00
Inschrijvingen afgesloten

DE VROUWEN VAN IRAN

 

Elly Mansoury (Teheran, 1982) is doctoraal onderzoeker bij de vakgroep politicologie van de Vrije Universiteit Brussel.

In Iran vinden al maanden protesten plaats.  U herinnert zich zeker nog Mahsa Amini, een 22-jarig Iraans-Koerdisch meisje, dat gearresteerd werd door de Iraanse zedenpolitie. Ze werd aangehouden vanwege een “ongepaste hidjab": ze zou haar hoofd niet goed hebben bedekt. Ze stierf twee dagen later, op 16 september 2022, terwijl zij in hechtenis zat. Ze had een gebroken schedel opgelopen, volgens ooggetuigen doordat ze zou zijn geslagen door de zedenpolitie. Na haar begrafenis braken in Teheran, en nadien in vele andere Iraanse steden, protesten uit, De Iraanse autoriteiten drukken deze demonstraties ongemeen hard de kop in. Meer nog, mensen die blijven deelnemen aan deze opstanden krijgen de doodstraf.

Tijdens deze dameslunch op dinsdag 23 mei ontleedt Mansoury de huidige protesten in Iran. Ze staan bekend als de “'Vrouw, Leven, Vrijheid'-beweging en worden geleid door de vrouwen van Iran. Maar een vrij leven als vrouw, zal dat ooit kunnen in Iran?

Wie zijn deze moedige vrouwen, de vrouwen van Iran? Wie zijn deze vrouwen die de volgende generaties, hun dochters en kleindochters, een ander leven willen geven?