Diner met Karine Van Doninck (UNamur)

  • Datum:
    5 februari 2020 19:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Ja
  • Prijs
    €85.00
Inschrijvingen afgesloten

Karine Van Doninck is evolutiebiologe en doceert aan de Universiteit van Namen. Dit combineert ze met het opstarten van artistieke projecten in haar geboortestad, Brussel.

 

Na haar studies en een doctoraat in de biologische wetenschappen verruilde ze België in voor het buitenland. Ze volgde een postdoctoraat aan Harvard University, gevolgd door een tweede postdoctoraat in Montpellier.

 

Op 30-jarige leeftijd werd Van Doninck docente aan de Universiteit van Namen, waar ze onderwijs combineert met fundamenteel onderzoek in de evolutionaire biologie. Haar intussen baanbrekend onderzoek spitst zich vooral toe op een evolutionaire anomalie, de raderdiertjes. Raderdiertjes, ook wel 'bdelloid rotiferen' genoemd, zijn minuscule meercellige dieren van nog geen millimeter groot die overvloedig voorkomen in mossen in tuinen en korstmossen op bomen. De soort telt alleen aseksuele vrouwtjes. Al minstens zestig miljoen jaar lang blijken de raderdiertjes te evolueren op onze planeet. Hun taaiheid is onovertroffen. Hun ontdekking is belangrijk voor kankeronderzoek: "Rotiferen zijn namelijk een soort levende kanker met cellen die de celdood blijken te ontwijken en zich ongecontroleerd verder delen.”

 

Bovendien worden de diertjes ook naar de ruimte gestuurd in het kader van een European Space Agency project: “Als astronauten naar de ruimte gaan, raakt hun DNA soms beschadigd. In de ruimte is er meer kosmische straling en geen zwaartekracht. Raderdiertjes met kapot DNA worden meegestuurd om te zien of geen gravitatie het herstelvermogen belet.” 

Thumbnail