#JONG: een virtuele blik achter de schermen van The Phoebus Foundation in Antwerpen

  • Datum:
    16 juni 2021 19:30
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    Gratis
Inschrijvingen afgesloten

De Jongerenraad neemt jullie mee voor een blik achter de kunstcollectie van The Phoebus Foundation in Antwerpen. Deze kunststichting met filantropische doelstellingen werd opgericht om de toekomst te verzekeren van de verzameling die tot stand kwam als de privécollectie van Fernand en Karine Huts en/of van het familiebedrijf Katoen Natie.  Het behoud en beheer van de stukken uit de eigen collectie is in handen van de Kanselarij.

Sven Van Dorst –  oprichter en hoofd van dit laatstgenoemde restauratieatelier van de Phoebus Foundation – en Naomi Meulemans – moderne kunst restaurator in dit atelier – zullen ons een exclusieve inkijk geven in de wondere wereld van conservatie & restauratie, welke hand in hand gaan met boeiend wetenschappelijk onderzoek.

 

Sven Van Dorst genoot een opleiding als meester in de restauratie en conservatie aan de Koninklijke Academie/Universiteit Antwerpen. Hij was verbonden aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen om zich vervolgens te vervolmaken aan het Hamilton Kerr Institute, een afdeling van Cambridge University.  In 2016 richtte hij het restauratieatelier van The Phoebus Foundation op. Als hoofd van het atelier bracht Sven een team van gedreven restauratoren en conservatiewetenschappers samen die dagelijks zorg dragen voor de collectie van de Foundation. Onder de schilderijen die hij onder handen nam, bevinden zich werken van grootmeesters zoals Peter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Anthonis Mor en Michaelina Wautier. Tussen 2017 en 2020 leidde Sven het onderzoeks- en restauratieproject rond de panelen van het Dimpna-altaarstuk door Goossen Van der Weyden.

 

Naomi Meulemans is moderne kunst restaurator – conservator bij The Phoebus Foundation (Antwerpen). Ze behaalde haar master aan de Koninklijke Academie voor Schone kunsten (Antwerpen) en specialiseerde zich in Kunst en Economie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Van 2010 tot 2014 was ze werkzaam in New York voor het restauratiebedrijf Fine Arts Conservation Group en zette haar carrière in moderne kunst voort te Antwerpen bij The Phoebus Foundation. Hier onderzoekt zij momenteel de moderne Latijns – Amerikaanse en de CoBrA kunstcollecties. Ze heeft een passie voor ondernemen en verbind private kunstcollecties met een breder publiek via haar partneronderneming Private Art Tours. In 2020 richtte zij het project The Ethiopian Art Conservation Program op met als doel een autonome universtaire opleiding voor restauratie en conservatie van kunstobjecten te realiseren in Lalibela, Ethiopië.

Thumbnail