Themalunch: 75 jaar NAVO met Professor Alexander Mattelaer en Ambassadeur Ariadne Petridis

  • Datum:
    28 mei 2024 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    €95.00
Inschrijvingen afgesloten

Van 9 tot 11 juli vindt in Washington D.C. de volgende NAVO-top plaats. Niet alleen komen de Staats- en Regeringsleiders samen om de 75e verjaardag van het bondgenootschap te vieren, er staan ook verschillende hete beleidsvraagstukken op de agenda. Zo heeft de Russische agressie tegen Oekraïne duidelijk gemaakt dat Europese veiligheid onlosmakelijk verbonden is met trans-Atlantische samenwerking. Tegelijk is duidelijk dat de onevenwichtige verdeling van de defensie-inspanningen niet duurzaam is in de context van de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen. In het goede gezelschap van Ambassadeur Petridis en Professor Mattelaer overlopen we de agenda van deze delicate verjaardagstop. Welk land doet wat binnen de nieuwe plannen voor collectieve verdediging? Wat zijn de vooruitzichten voor Oekraïne en een eventueel lidmaatschap van de Navo en de EU? En wat zijn de implicaties van dat alles voor het Belgische buitenlands- en defensiebeleid?

Ambassadeur Ariadne Petridis begon haar ambtstermijn als Permanent Vertegenwoordiger van België bij de NAVO op 16 augustus 2022. Voorafgaand aan deze functie was ze Directeur voor Amerika en de Caraïben bij het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar eerdere diplomatieke functies waren onder andere bij de Ambassade van België in Rome, Parijs en Kinshasa, de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Europese Unie en de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties. Binnen het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekleedde Ambassadeur Petridis verschillende functies, onder meer bij de Directie Veiligheid en Defensie, de Directie Mensenrechten, de Directie Externe Betrekkingen EU en als Directeur Publieksdiplomatie.

Dr Alexander Mattelaer is senior onderzoeker bij Egmont - het Koninklijk Instituut voor Internationale Betrekkingen - en hoofddocent aan de VUB Brussels School of Governance. Hij is tevens verbonden aan het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie als voorzitter van het wetenschappelijk comité. Als Fulbright Schuman fellow bracht hij onderzoekstijd door aan Harvard University en aan de National Defense University in Washington D.C. Zijn onderzoek betreft het proces van Europese integratie; de NAVO & trans-Atlantische relaties; afschrikking, defensie en militaire strategie; en de voortdurende herdefiniëring van internationale betrekkingen en staatsmanschap. Hij doceert onder meer over de Europese Unie, internationale veiligheid en strategische studies, en hedendaagse diplomatie.

Schrijf u hier in voor de themalunch op dinsdag 28 mei!

                

Professor Alexander Mattelaer                           Ambassadeur Ariadne Petridis

 Egmont Instituut & Vrije Universiteit Brussel     Belgische Permanent Vertegenwoordiger bij de Navo