Themalunch met Jurgen De Landsheer (Korpschef Politiezone Zuid): Drugsgeweld in onze hoofdstad

  • Datum:
    30 april 2024 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    €95.00
Inschrijvingen afgesloten

Politiechef Jurgen De Landsheer ruilde de politiezone Geraardsbergen / Lierde in om korpschef te worden van één van de grootste politiezones van het land: Brussel-Zuid. De zone omvat de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gilles, telt 230.000 inwoners, twee gevangenissen en zo’n 1.000 personeelsleden. 

 

Op dinsdag 30 april om 12u komt De Landsheer naar De Warande. De Landsheer beoogt niet een eengemaakte politiezone die “de politie enkel maar verder van de bevolking zal brengen". Wél moet er een kerntakendebat volgen over de taken van de lokale politie in Brussel, zo stelt hij. Er is een structurele onderfinanciering van de lokale politiediensten in Brussel met een tekort van 20 procent op het operationele kader van zijn politiezone, of 200 politieagenten. 

 

Er moet tegelijkertijd bijstand geboden worden in het Justitiepaleis, de gevangenissen, bij manifestaties en betogingen, de Joodse instellingen, of bij voetbalclubs, én de Brusselaar is bang: er zijn een aantal no-go zones geteisterd door drugsbendes. De Landsheer moet dagelijks keuzes maken en prioriteiten stellen, en benoemt deze veelheid van taken als een vorm van ‘zelfmoord’ voor de "nabijheidspolitie waar iedereen om vraagt".

 

De Landsheer benoemt de zaken zoals ze zijn.

 

Schrijf u hier in voor een gesprek, vrank en vrij, met dé politiechef van Brussel. 

Andere activiteiten