Werklunch met Baron Frans van Daele

  • Datum:
    28 maart 2024 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    €125.00
Inschrijvingen afgesloten

NOBLESSE OBLIGE! ADELDOM VERPLICHT!

EEN GESPREK MET BARON VAN DAELE OVER DE BELGISCHE ADEL

 

Op 28 maart om 12u hebben we Baron Frans van Daele te gast voor een gesprek over de Belgische adel. 
 

Baron van Daele had al een indrukwekkende staat van dienst toen hij aan de slag ging als kabinetschef van Koning Filip. Veertig jaar lang had hij als diplomaat gediend op de hoogste posten. Hij was ambassadeur in de Verenigde Staten, vertegenwoordigde België bij de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO, en kabinetschef van de eerste voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy.
 

Baron van Daele is vandaag voorzitter van de Vereniging van de Adel van het Koninkrijk België. De Belgische Grondwet bepaalt dat de Koning adellijke gunsten en titels kan verlenen. Wie tot de adel wordt verheven of als in een adellijke familie wordt geboren, wordt geacht een fundamenteel moreel engagement en het hoogachten van een traditie van discrete of openbare dienstvaardigheid in ere houden. 
 

Hoeveel adellijke families telt België vandaag? Is hun invloed nog steeds groot, net zoals in de tijd van het Ancien Régime? En is de Belgische edelman dan ook per definitie een royalist, gezien de getrouwheid aan land en vorst? Speelt de adel vandaag nog steeds een grote rol in het politieke en economische leven, maar dan wel vanuit discrete coulissen? Of is een adellijke titel vooral een erkenning en blijft die beperkt tot etiquette, protocol en symboliek?
 

Schrijf u hier in!