1000BXL | Debatavond: Onderwijs in Brussel

  • Datum:
    25 april 2023 19:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Ja
  • Prijs
    €125.00
Ik schrijf mij in

De afgelopen jaren kwam het Brussels onderwijs meermaals in de belangstelling van beleidsmakers, onderzoekers, en niet in de laatste plaats, ouders te staan.
…“Brussels” onderwijs? Brussels onderwijs bestaat niet. In Brussel kennen we twee totaal onafhankelijke onderwijsstructuren met respectievelijk de Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap als bevoegde overheid maar beide structuren kampen met gelijkaardige problemen.

Onderzoekers waarschuwen dat het vereiste aantal schoolplaatsen in 2030 hoger zal zijn dan de capaciteit van vandaag. Nieuwe initiatieven, zoals de Egied Van Broeckhovenschool in Molenbeek waar volgend schooljaar de eerste lessen worden gegeven, worden dan ook toegejuicht maar botsen met de snel wijzigende sociaal-demografische opbouw van Brussel. Gevolg: een tekort aan schoolplaatsen én leerkrachten.

Op 25 april 2023 ontvangen we een panel met experten die het Brussels onderwijs een warm hart toedragen, maar niet blind zijn voor de uitdagingen. Paul Yperman (voormalig gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Jezuïetencolleges en vice-voorzitter van de commissie “de leraar van morgen”), Professor Wouter Duyck (UGent), Jef Van Damme (Schepen Nederlandstalig onderwijs, Molenbeek) geven hun kijk op vandaag en morgen. Ook de Brusselse ondernemers krijgen een stem en lichten hun nood aan TSO/BSO instroom toe.