Actualunch

  • Datum:
    3 februari 2023 12:00
  • Kosteloos annuleren tot
  • Open voor gasten
    Nee
  • Prijs
    €70.00
Inschrijvingen afgesloten

"Wat is de betekenisvolle bijdrage van de 65-plussers aan de gemeenschap?"
 
Met hun pensioen verliezen vele mensen hun professioneel referentiekader en voelen dit vaak als een stuk waardeverlies van hun persoonlijkheid. In verschillende artikelen is recent het probleem weer naar voren gebracht dat zelfs mensen ouder dan 50 problemen hebben jobs te vinden. Het boek “Rebels” van Ann Peuteman en de hierop volgende documentaire film gaan over een vorm van discriminatie tegenover ouderen in onze maatschappij, “ageisme” genoemd.  Zo kan het gebeuren dat 70+ van hun bank geen creditcard meer krijgen.
 
Bij ouderen word meer de vraag gesteld hoe ze bezig kunnen gehouden worden, eerder dan wat zij aan de sociale en economische samenleving kunnen bijdragen. Dit leid ook tot een ontvreemding tussen de generaties.
 
Terwijl Mick Jagger en Joe Biden zonder problemen over hun 65e verder in hun werk en passies kunnen rollen, beperkt het zich voor een normale burger vaak tot vrijwilligerswerk of grootouderlijke taken in de familie.
 
Deze Actualunch beoogt te bespreken of wij al dan niet een “arbeidsmarkt” missen voor de derde leeftijd. De mogelijkheid geven om gewoon na 65 verder te werken. Maar ook het ontwikkelen van projecten en activiteiten waar de beroepservaring en de professionele know how van ouderen productief ingezet kunnen worden. Het gaat om specifieke vormen van contracten en werktijden, en ook om de vraag van vergoeding ,waarvan de waardering van het werk en de arbeidskracht als persoon toch ook aan verbonden blijft.”